Du er en leder

11.02.2024
Image by Myriams-Fotos on Pixabay
Image by Myriams-Fotos on Pixabay

Krav er noe vi ikke liker. Spesielt om det kommer fra andre enn oss selv. Men har du tenkt på hvordan verden blir om ingen gjør noe de selv ikke synes at de bør gjøre? 

Uansett hvem du er, er du kalt til å være en leder; fordi noen følger etter deg. Noen tar ditt eksempel. For noen der ute har du en betydning, og det kan lede dem inn et godt liv. Eller et dårlig liv.     

Gjorde det vondt å føle på det ansvaret? Avviste du det? 

Det er hva vår tid gjør; vi avviser ansvar. Og det er hva som må brytes. 

Det er på tide å ta ansvar, igjen. Over ditt eget liv, men også over det faktum at du er en som leder andre. Ditt eksempel påvirker andre, også når du gjør noe godt. Selv når det gode du gjør ikke er åpenbart. Hvis du hjelper en annen for å få god omtale vil hjelpen ikke være til hjelp mer enn den ene gangen. Hjelper du en annen uten baktanker gir du fra ditt hjerte; det kan endre den andres liv for alltid. 

Nå skal jeg gi deg litt dårlig samvittighet; Neste gang du er ute og ser en som ber om hjelp; hjelp ham. Han du tenker er en svindler som ber deg om penger; hjelp ham. Når du ser en som sitter utenfor en butikk med en kopp foran seg; sett deg ned sammen med vedkommende og snakk. Kjøp en kopp kaffe og et smørbrød. Tilby din tid og ditt liv; bare for noen minutter. 

Det er klart det kan være en svindler som ber deg om hjelp, og selvsagt gir du ikke penger. Eller; om du skal gi penger, så la det være så mye at det gjør vondt. Gi heller av din tid. Skal du bruke penger, så kjøp noe mat og drikke. Eller kanskje nye klær til vedkommende. Bli kjent med denne personen, ikke personens problemer og eventuelle bakmenn, men personen selv. 

Kjenner du at du må tvinge deg til å gjøre dette, mot din vilje? Det er å lede deg selv. 

Vi kan sammenligne litt med idrettsutøvere; de leder seg selv ved å trene og ta til seg næring slik at de kan bli best i det de gjør. Det er enorme "forsakelser" (et gammelt ord vi brukte før, som betyr å gi fra seg noe - ofre - for å få noe annet de anser som bedre) som trengs. 

Veien til lykke er ikke penger. Det er heller ikke mer fritid, ro og fred på hytta eller i Syden. Veien til lykke er å gi av din tid og dine ressurser til noen som ikke kan gi deg noe tilbake. Det er å være et godt eksempel for andre. 

Å være et godt eksempel for andre er å være en leder.