Israel under angrep

08.10.2023

Lørdag 7.oktober 2023 ble Israel angrepet av Hamas. Angrepet skjedde både til lands, i luften og fra sjøen. Det var svært koordinert, og ligner ikke på noe HAMAS har utført tidligere. 
I begynnelsen trodde jeg det var snakk om små grupper som brøt seg over grensen og begikk overgrep, noe Israel ikke er ukjent med. Det var ganske vanlig helt fram til 80-tallet, både fra Jordan før 1967 og fra Libanon. 

Denne gangen var angrepet langt større enn dette. Ikke siden Israel ble angrepet av Egypt og Syria i 1973 var vi sett et angrep av en slik skala. Angriperne gikk inn i mange landsbyer langs hele grensen til gaza. De drepte mange mennesker og kidnappet noen. De som ble kidnappet er tatt med tilbake til gaza. 

Det tok ikke lang tid før Israel hadde gjentatt kontrollen over de landsbyer der HAMAS hadde gått inn. Men problemet er langt større; Israel må inn i gazastripen, og avvæpne HAMAS for godt. Israel hadde allerede i går innkalt 80 000 reservister, noe som betyr at de har 250 000 soldater tilgjengelig for dette, som nå er en full skala krig. 

Angrep også fra Libanon

Det kommer meldinger om at også Hisb'Allah i Libanon skyter raketter mot Israel. Dette er raketter som kommer fra Iran, igjennom Syria. Om dette er ment som en større operasjon, eller om de bare sender raketter for å "være med" er uklart nå. 

Hvem fikk HAMA hjelp fra? 

Dette er en operasjon som overgår hva HAMAS kan gjennomføre, tradisjonelt sett. Derfor er det nødvendig å se på de stater som gav HAMAS denne muligheten. Det mest nærliggende er å tenke på Iran, og dermed også Irans nærmeste militære samarbeidspartner; Russland. Det betyr i så fall at Israel vil først vinne krigen mot HAMAS, og deretter delta med Ukraina i kampen mot Iran og Russland. Det gjenstår å se om det er utviklingen.